Cloudflare helpt CO2-voetafdruk van IT-infrastructuur tot 96% te verlagen door migratie naar de cloud

Onderzoeksrapport toont aan dat migratie van applicaties op de eigen netwerkinfrastructuur naar Cloudflare-services de gerelateerde CO2-uitstoot tot wel 96% kan reduceren

Amsterdam, 26 september 2023 – Cloudflare heeft een rapport van Analysys Mason gepubliceerd waaruit blijkt dat het migreren van netwerkservices vanaf apparatuur op eigen locaties naar Cloudflare’s cloud-gebaseerde diensten de gerelateerde CO2-uitstoot kan terugdringen tot 78% voor grote bedrijven en tot 96% voor kleine bedrijven. Het rapport berekent de potentiële emissiereducties die te  bereiken zijn door het vervangen van zakelijke netwerk- en securityhardware door efficiëntere cloudservices.

Energieverbruik internet reduceren

Al het internetgebruik veroorzaakt 3,7% van de wereldwijde CO2-uitstoot, ongeveer evenveel als al het vliegverkeer ter wereld. Daarom moet het energieverbruik van het internet worden gereduceerd, vooral nu overheden het Klimaatakkoord van Parijs implementeren, met plannen voor de  transitie naar een emissievrije economie. De Europese Klimaatwet vereist dat de economie van Europa klimaatneutraal is in 2050, met als doel de netto broeikasgasemissies tegen 2030 met minstens 55% te verminderen ten opzichte van 1990.

Toezichthouders in de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben al plannen aangekondigd om bedrijven te verplichten klimaatgerelateerde informatie te publiceren, waaronder de CO2-uitstoot als gevolg van hun bedrijfsactiviteiten en supply chains, evenals klimaatgerelateerde risico’s en kansen. Verder heeft 63% van de Fortune Global 500-bedrijven momenteel doelstellingen voor emissiereducties in 2050. Grote en kleine bedrijven gaan meer proberen om de koolstofuitstoot in hun supply chains te reduceren, met name in hun IT-infrastructuur.

“De beste manier om de ecologische voetafdruk van uw IT-infrastructuur te verkleinen is eenvoudig: overstappen naar de cloud”, zegt Matthew Prince, CEO en medeoprichter van Cloudflare. “Bij Cloudflare hebben we een van de meest efficiënte netwerken ter wereld gebouwd, waarbij we het maximale halen uit elke watt energie en elke server. Daarom kunnen bedrijven met Cloudflare hun duurzaamheidsdoelen halen zonder in te leveren op veiligheid, snelheid, prestaties of innovatie.”

Consolideren van services
Uit het onderzoek van Analysys Mason bleek dat het migreren van zakelijke netwerkservices van eigen apparaten naar Cloudflare-services de gerelateerde CO2-uitstoot tot wel 96% kan verminderen, afhankelijk van de huidige netwerkvoetafdruk. De grootste reductie komt van het consolideren van services, wat de energie-efficiëntie verbetert door het gebruik te verhogen van servers die meerdere netwerkfuncties leveren. Apparaten op locatie zijn ontworpen om meerdere werklasten te hosten en verbruiken constant stroom, maar worden slechts een deel van de dag en van de week gebruikt. Cloudinfrastructuur wordt gedeeld door miljoenen klanten, vaak over de hele wereld. Hierdoor kunnen cloudproviders schaalvoordelen behalen die resulteren in minder downtime, minder afval en minder uitstoot. Bovendien bleek uit het onderzoek van Analysys Mason dat er extra winst te behalen is door de hoge energie-efficiëntie van clouddatacenters en verschillen in de koolstofintensiteit van opwekking in het lokale elektriciteitsnetwerk.
“Happy Cog is een full-service digitale dienstverlener die ervaringen ontwerpt, bouwt en op de markt brengt, die onze klanten en hun doelgroepen boeien. Wij vertrouwen op Cloudflare voor veel van die websites en apps omdat het veilig, betrouwbaar, snel en betaalbaar is, maar ook omdat het aansluit bij de doelen en plannen van veel van onze klanten op het gebied van duurzaamheid,” zegt Matt Weinberg, medeoprichter en President of Technology van Happy Cog. “Door onze klanten te migreren van hun vorige op locatie of andere gebruikte infrastructuur naar het netwerk en de diensten van Cloudflare zijn ze groener, efficiënter en kosteneffectiever geworden. Het is ideaal wanneer je klanten een oplossing kunt bieden die in al hun behoeften voorziet en nu al een goede ervaring biedt, zonder dat ze hoeven in te boeten op hun prioriteiten voor de langere termijn.”

Rapportagemethode
Analysys Mason vergeleek een typische hardwareconfiguratie die wordt gebruikt in een enterprise datacenter of IT-ruimte, en het bijbehorende energieverbruik, met het energieverbruik van vergelijkbare functionaliteit geleverd door het globale netwerk van Cloudflare. De eisen voor het netwerkverkeer werden vertaald naar energievereisten voor zowel on-premise als cloudgebaseerde alternatieven. Deze analyse bevat aannames voor de effectiviteit van het stroomverbruik (PUE) van datacenters in de cloud versus datacenters of IT-ruimtes op locatie, en de CO2-uitstoot van elektriciteit, gebaseerd op de mix van fossiele brandstoffen en hernieuwbare energiebronnen in het lokale elektriciteitsnet.

Meer informatie is te lezen in de volgende bronnen:Migratie naar Cloudflare kan de CO2-uitstoot van uw netwerk tot 96% verminderen (en SBTi)

Volledig rapport: Carbon Savings of Cloud-Based Enterprise Network FunctionsOver CloudflareCloudflare, Inc. (NYSE: NET) is het toonaangevende bedrijf op het gebied van cloudverbindingen. Het stelt organisaties in staat om hun medewerkers, applicaties en netwerken overal sneller en veiliger te maken, terwijl de complexiteit en de kosten afnemen. Cloudflare’s connectiviteitscloud levert het meest complete, uniforme platform van cloud-native producten en ontwikkelaarstools, zodat elke organisatie de controle kan krijgen die ze nodig hebben om te werken, te ontwikkelen en hun bedrijf te versnellen.

Cloudflare wordt aangedreven door een van ’s werelds grootste en meest verbonden netwerken en blokkeert dagelijks miljarden bedreigingen online voor haar klanten. Miljoenen organisaties vertrouwen erop, van de grootste merken tot MKB-ondernemingen, non-profitorganisaties en overheden over de hele wereld.  
Kom meer te weten over Cloudflare’s connectiviteitscloud op cloudflare.com/connectivity-cloud. Meer informatie over de nieuwste internettrends en inzichten vindt u op https://radar.cloudflare.com.

Over CloudflareCloudflare, Inc. (NYSE: NET) is het toonaangevende bedrijf op het gebied van cloudverbindingen. Het stelt organisaties in staat om hun medewerkers, applicaties en netwerken overal sneller en veiliger te maken, terwijl de complexiteit en de kosten afnemen. Cloudflare’s connectiviteitscloud levert het meest complete, uniforme platform van cloud-native producten en ontwikkelaarstools, zodat elke organisatie de controle kan krijgen die ze nodig hebben om te werken, te ontwikkelen en hun bedrijf te versnellen.

Cloudflare wordt aangedreven door een van ’s werelds grootste en meest verbonden netwerken en blokkeert dagelijks miljarden bedreigingen online voor haar klanten. Miljoenen organisaties vertrouwen erop, van de grootste merken tot MKB-ondernemingen, non-profitorganisaties en overheden over de hele wereld.  
Kom meer te weten over Cloudflare’s connectiviteitscloud op cloudflare.com/connectivity-cloud. Meer informatie over de nieuwste internettrends en inzichten vindt u op https://radar.cloudflare.com.

Leave a comment